KRÁLOVNA, KRÁL, PRINCOVÉ I S NEJLEPŠÍ PSOVODKYNÍ A HONKYNÍ

26.11.2023 09:14

     Poslední listopadová sobota v tomto roce se probudila v Troubkách s potvrzenou předpovědí počasí od meteorologů. Ti se tentokrát trefili celkem přesně. Oblačno, zataženo, teploty kolem nuly, ve vyšších polohách sníh, v nižších polohách sníh s deštěm a v průběhu dne protrhávání oblačnosti.

     Konírně, jak se familierně říká svatostánku troubeckých myslivců, však na počasí nezáleží. Když je zima, zatopí se v krbu a navíc i ve školních kamnech, která pamatujeme my, kteří pomalu, ale jistě míříme do důchodu. Navíc se v kuchyni ohřívá v padesátilitrovém hrnci dršťková polévka, jak první vstup do žaludku při společném lovu, což je další zdroj tepla.

     Přijíždějí a přicházejí střelci a střelkyně, honci a honkyně, psovodi a psovodkyně, myslivečtí trubači. Ti všichni musí být, dle litery zákona, řádně zaevidováni pro případnou kontrolu Policií ČR. A ještě než se odeberou všichni na nástup, přicházejí i kuchařky, bez kterých bychom si náš život dokázali těžko představit, aby připravily pozdní odpolední oběd.

     Ještě než zazní "Pojďte všichni dohromady, pojďte všichni sem," (pokud najdete v tomto článku písmo kurzívou, tak máte možnost po kliknutí na text si signál nebo fanfáru vyslechnout na yotube) jako signál trubačů pro nástup, dostal kompletní peloton zúčastněných možnost si za drobnou minci tipnout kolik kusů zvěře bude na výřadu. Dva tipy za dvacku. Jelikož tuto činnost mám na starosti osobně, vězte, že už pomalu zaplňuji evidencí druhý tlustý blok, protože tipování funguje nepřetržitě od 3.11.2001. Suma sumárum 23 let. Ten, kdo uhádne přesně dostává zpravidla bažantího kohouta.

     Střelci a střelkyně v čele výřadu, honci a honkyně naproti. Vlevo od střelců předseda spolku s mysliveckým hospodářem , napravo trubači. Jasně dané místo pro každého účastníka společného honu.

 

Střelci a střelkyně v čele, napravo trubači - foto Luděk Judas

 

     Po zatroubení "Vítáme vás...", se dostávají ke slovu hospodář s předsedou, aby dali jasné pokyny co se bude dít, co můžeme a naopak co nesmíme. "Začínáme vesele, jako dobří přátelé, flintu sobě přichystej a na povely pozor dej", to jsou slova skladby, která v podstatě zahajuje tu loveckou část honu.

     Za silným traktorem se majestátně kolíbá "ruský štábní vůz", který nám přenechala obec Troubky po povodni 1997 k užívání, aby přepravil lidský náklad na určené místo pro první leč.

     Bažanti, jako kdyby využívali krásné počasí, létají neuvěřitelně svižně, tudíž střelcům a střelkyním velmi ztěžují úspěch zásahu.

 

Nádherné barvy Chrbovského lesa - foto Luděk Judas

 

     Po druhé leči opouštíme les a vracíme se na základnu - Konírnu. "Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník..." toť trubačské svolání ke svačině. Teplý čaj přijde vhod stejně jako v udírně vyuzená klobása. "Zanechte staré anekdotky...", ukončuje tuto gastronomickou část.

 

"Zanechte staré anekdotky..." - foto Luděk Judas

 

     Ve třetím kole začíná foukat nepříjemný vítr, tudíž ti, kteří podcenili svou výstroj se těší na teplo u kamen a krbu. Naposledy zazní ukončení leče "Leč je ukončena...".

     Ale pojďme po pořádku. Nejprve výřad. Postavení jako při nástupu, ale s jednou obrovskou změnou, Tentokrát plochu mezi účastníky vyplnila ulovená pečlivě do řad vyrovnaná zvěř. Cvakají fotoaparáty, nahrávají se videa a trubači vytrubují poslední venkovní fanfáry "Dost již je lovení, čas je ukončení..." a nezbytné, mráz po zádech zapříčiňující HALALI - "Halali, halali, pošlyšte moji milí kamarádi...".

 

 

Jaká to změna oproti nástupu.. - foto Luděk Judas

 

      Rozdělení ulovené zvěře a opět hajdy do tepla Konírny. 

     Nepamatuji, kdy by mi někdy nechutnalo to, co naše myslivecké kuchařky uvařily, upekly. A to už jejich kulinářské speciality koštuji desítky let. Samozřejmě, že jak čas běží, tak se jejich kolektiv obměňuje, ale faktem je, že nikdy nezklamou a věřím, že nám přízeň zachovají i v dobách budoucích. Pečený divočák se zelím a knedlíkem opět potvrdil to, co jsem výše popsal.

     Až ze Slovenska k nám přijel Král honu Jozef Hatok, který si titul určitě svým střeleckým umem zasloužil stejně jako Královna honu Nikola Jebavá, která si vzala k srdci získaný titul Princezna honu z minulého roku a svým přístupem se dopracovala k titulu Královna.

 

Pasování Královny honu Nikoly Jebavé a Krále honu Jozefa Hatoka - foto Luděk Judas

 

     Král a královna mohou být vždy bohužel jen jeden. Těžkou, přetěžkou úlohu měla porota udělující tituly. Nicméně další hodnotný titul Princ honu připadnul Jiřímu Badoškovi a Miroslovu Paletovi. Věřme, že se budou inspirovat příkladem Královny dnešního honu a v blízké budoucnosti se dopracují k titulu Krále honu.

 

Princové honu vlevo Miroslav Paleta, vpravo Jiří Badošek - foto Luděk Judas

 

      Není úplně obvyklé vyhlašování Nejlepšího psovoda a Nejlepšího honce v Troubkách. Tentokrát však vznikla naprosto neobvyklá poloha, kdy nešlo nevyhlásit oba tituly. Navíc putovaly do řad té nežnější polovičky populace, o to byla dekorace a pasování radostnější. 

     O výborném výcviku psů Kateřiny Pytlíkové se přesvědčili všichni účastníci honu, tudíž titul Nejlepší psovodkyně putoval na dobrou adresu. 

     A o výkonu Simony Frydrychové jako Nejlepší honkyně není pochyb. Je v těch nejsprávnějších rukách. O síle jejich hlasivek by mohli vyprávět ti nejbliží, kteří se Simonou natláčeli zvěř. Možná si o tom ještě i teď vyprávějí i bažanti, kterým se podařilo uletět. Ti se musí ještě teď třepat strachy.

 

 

Vlevo nejlepší honkyně Simona Frydrychová, vpravo nejlepší psovodkyně Kateřina Pytlíková - foto Luděk Judas

 

A tady máme celou královskou družinu pohromadě - foto Luděk Judas

 

     Doufám a jsem o tom přesvědčen, že poslední společný hon na drobnou zvěř se v Troubkách vydařil. Z návštěvníků vyzařovala spokojenost a to je cílem celého našeho spolku. Poděkujme všem, kteří se na přípravě a samotném průběhu podíleli. Byli jste sakra dobří. Tak snad někdy příště.

 

     NA FOTOGALERII Z HONU SE MŮŽETE PODÍVAT ZDE.

 

Ludě Judas