PRVNÍ PODZIMNÍ SPOLEČNÝ HON NA DROBNOU ZVĚŘ V ROCE 2023 JE ZA NÁMI

29.10.2023 09:26

      Jakmile malíř podzim vytáhne paletu s barvami, je to jasné znamení, že přichází doba, dříve označovaná jako "myslivecké žně". Pro ty méně znalé, doba společných honů a lovů. V Troubkách to jsou a byly v naprosté převaze společné hony na drobnou zvěř pernatou - bažanty a srstnatou - zajíce. Stavy ušáků jsou však žalostné, tudíž od jejich lovu upouštíme.

     Každý společný hon má svá pravidla, zvyky a obyčeje. Ty jsou v Troubkách u každé akce samozřejmostí a na tomto setkání nešlo o vyjímku.

 

Myslivecký hospodář Radek Mrtvý (vpravo) podává hlášení předsedovi spolku Františkovi Gregovskému. Mezi nimi v pozadí myslivečtí trubači ZÁTRŽA a dále, jak to velí tradice pro nástup na hon, vlevo honci a honkyně, vpravo střelci.

 

Oku lahodící obrázek z Chrbovského lesa v Troubkách.

 

Momentka z honu.

 

Část členů mysliveckých trubačů ZÁTRŽA, zleva Michaela Cáhlíková, Oldřich Vysloužil, Michal Schejbal st., Josef Kratochvíl..

 

     Psal se 12. listopad roku 2016, kdy v pozdním odpoledni se na Konírně dostalo cti pyšnit se padesátým titulem Král honu v Troubkách Ivo Zaoralovi staršímu. O sedm let později, přesněji 28. října 2023 se na stejném místě konala korunovace jubilejního sedmdesátého Krále honu v Troubkách. Tipněte si, kdy by to mohl být? Ano, jeho syn Ivo Zaoral mladší.

     Pokud mne mé historické záznamy neklamou, jedná se o první případ, kdy se stal králem otec i syn. Gratulujeme.

 

Král prvního podzimního společného honu  - IVO ZAORAL mladší.

 

     Poděkujme všem, kteří se o konání společného honu zasloužili nebo přiložili ruku k dílu. Dílo se podařilo.

     

Text a foto Luděk Judas