VÁNOČNÍ SVÁTKY 2023

24.12.2023 06:46

     "Jako blesk z čistého nebe" je přirovnání, pokud se přihodí něco bez předchozího varování, neočekávaného, náhlého a v naprosté většině něco zlého, nebo tragického.Vzpomínám si, jak jsem neuvěřitelně civěl na zprávy o útoku na dvojčata v Americe, o pádu letadla s hokejisty Lokomotiv Jaroslvl, při kterém zahynuli i naši čeští hokejisté nebo havárie s polskými politky ve Smolensku,  na oznámení neštěstí při letecké katastrofě brazilského fotbalového týmu Chapecoense.

     Nepotěší vojenské konflikty, smrt při zemětřeseních, nepotěší jakákoli událost, kde dojde ke ztrátě života.

     Je však faktem, že tyto černé události byly, jsou a budou.

     A jedna z nich pak sáhla i na nás. Tři dny před Štědrým dnem na Filosofické fakultě University Karlovy zhasly svíčky života obětí střelby šíleného střelce. Obětí, které si žily své životy s každodenními radostmi a starostmi, měli své rodiče, sourozence, kamarády a přátele, oběti které měly někoho rády a naopak někdo měl rád je. 

     To je pryč! Dnes nás navštívily smutek, bolest, žal, zmar, zármutek, prázdnota. Jsou to nemilí a nevítaní hosté. Nikdo je nezval. Přesto s námi všemi budou pobývat nějakou dobu, ovšem u těch, kterých se tragédie přímo dotýká, bude jejich pobyt daleko delší a ztěží najdeme recept, abychom samozvané hosty vyhnali z domu.

     Bohužel nežijeme v pohádce, kde bychom k oživení použili živou vodu. Nežijeme ani v prostředí počítačových her, kde se vše špatné smaže a jede se znovu. Žijeme v reálném světě a čas nevrátíme a špatnosti nenapravíme.

      Určitě v těcho dnech ještě mnohokrát zabředneme do tohoto neštěstí, ale jak nám radí psychologové, je třeba myslet i na to, že žijeme dál.

       Děti již dávno před Štědrým dnem posílaly Ježíškovi seznam, co by si přály, co by nemělo chybět pod stromečkem. A my starší víme z dětství, jak naplněné přání zahřeje dušičku.

     Vánoce jsou svátky míru a klidu. Ty letošní jsou sice narušeny výše popsanou událostí, ale věřím že i přes tuto bolest se setkávání rodin, známých a přátel ponese v duchu těch vánoc minulých. Nemusí být ovšem ani kovidové. Stačí, když proběhnou v tom popisovaném klidu a míru.

Ilustrační foto.

 

     Troubečtí myslivci a jejich příznivci děkují všem, kteří se podíleli po celý rok na činnosti spolku. Od podporovatelů, kde k největším patří Obec Troubky, Olomoucký kraj, Renofarmy, Pivovar ZUBR,  až po komplet všechny jednotlivce, kteří pomáhali při akcích spolku - moji kolegové členové, trubači, kuchařky, honci, honkyně, psovodi, psovodkyně, manželky, přítelkyně. A vězte, že jich je pořádně dlouhá řada.

     Ještě jednou děkujeme a prosíme o zachování přízně i do budoucnosti.

     VESELÉ VÁNOCE, BOHATÉHO JEŽÍŠKA A HODNĚ ŠTĚSTÍ, ZDRAVÍ, SPOKOJENOSTI A ÚSPĚCHŮ V NOVÉM ROCE 2024.

 

Luděk Judas