VYDAŘENÁ XI. SVATOHUBERTSKÁ MŠE V TROUBKÁCH

16.10.2022 14:47

     Druhé desetiletí své historie začala psát tradice Svatohubertských mší v Troubkách v neděli 16. října 2022. Krásné podzimní počasí, s hřejivými paprsky slunička, doprovázelo návštěvníky do slavnostně vyzdobeného kostela svaté Markéty.

     Duchovní P. Jan Surowczyk přivítal  své ovečky, farníky, tentokrát společně s myslivci, koníčkáři a včelaři. Ti přinesli své dary, aby jim bylo požehnáno a předali tak svoje díky za letošní úrodu, za přírodu, za zvěř, za včeličky, za všechno živé.

 

vlevo P. Jan Surowczyk

 

    Za největším a nejsložitějším hudebním nástrojem - varhanami, předváděla své umění Mgr. Hana Fogeltonová, která s děvčaty z Troubecké scholy Aničkou Gregovskou, Julií Mauksovou a dcerou Markétou Fogeltonovou doslova nadchnuly přítomné svým zpěvem. A zahanbit se nenechali ani trubači ZÁTRŽA se svými hosty. Ti přidali se svými hornami něco navíc než obvykle. Několik nových skladeb se zpěvem, určených právě pro tuto příležitost, donutilo přítomné pořádně nastražit sluch. Sám duchovní přiznal, že mu naskakovala husí kůže a já si troufnu tvrdit, že určitě nebyl sám.

 

Účastnící mše.

 

    Modlitby střídaly zpěvy.  Vše v kouzelné atmosféře a navíc s bonusem v podobě již zmiňovaných paprsků sluníčka, které nahlíželo do oken kostela, cože se to uvnitř pěkného děje.

    Druhá část se odehrávala před kostelem. Příznivci koní a psovodi přišli se svými miláčky do malého parčíku s pomníkem padlým v první světové válce. P. Jan Surowczyk požehnal koňům i přítomným loveckým psům. Vše za asistence zvědavých očí přihlížejících a skladeb mysliveckých trubačů ZÁTRŽA, odměněných upřimným potleskem.

 

Venkovní část Svatohubertské mše v Troubkách.

 

    Na třetí část se, jako tradičně, přesunuli farníci, myslivci, koníčkáři a jejich příznivci do svatostánku troubeckých myslivců na Konírnu. Ta  již od rána žila v očekávání vzácné návštěvy. Myslivci navařili zvěřinový guláš, koníčkáři dokutáleli bečku piva a něco na spálení červa, se také našlo. Jako obvykle napekla a ozdobila perníčky ve tvaru podkovy paní Anežka Smolková. Na perníčku si někdo smlsnul hned, někdo si jej odnesl jako vzpomínku na příjemně prožité nedělní dopoledne.

 

Podkovičky od paní Anežky Smolkové.

 

      Z ne jedněch úst jsem slyšel kladnou odezvu na zajištění úrovně mše, na nepodceněnou přípravu myslivců i koníčkářů. Vězte tedy vy všichni, kteří jste se podíleli na přípravách, průběhu XI. Svatohubertské mše v Troubkách, včetně posezení s přáteli na Konírně, odvedli jste skvělou práci a zasloužíte velkou pochvalu.

FOTOGALERIE ZDE

     Za rok na shledanou.

 

Popsal a nafotil Luděk Judas