XVI. ročník STŘELEB DRUŽTEV KOŘISTÍ DUFKA, PAVEZKY A VRBOVSKÉHO

06.06.2017 05:24

 

     Už od časného rána bylo jasné, že brokové závody tříčlenných družstev v neděli 4. června na střelnici troubeckých myslivců na Vlažné, bude  provázet sluníčko se svými paprsky. Achillovou patou členů Hubertova cechu v Troubkách je příjezdová cesta ke střelnici ke všem akcím. Bláto, nalepené na kola přijíždějících aut,  je nepříjemné stejně jako mračna prachu z polní cesty v období, kdy je naopak delší dobu sucho. No prostě větru, dešti asi neporučíme.

       Vraťme se však k proběhlému XVI. ročníku. Pozvání přijalo šedesát střelců, kteří se představili ve dvaceti družstvech. Na loveckém kole se střílelo 20 terčů, na americkém trapu stejný počet holubů a v kombinované disciplíně, kdy první rána mířila na terč z vysoké věže a současně po zemi běžel „zajíc“, kterého musel trefit druhý výstřel, aby se to nepletlo, se v nejlepším případě mohl střelec radovat rovněž dvacetkrát. Suma sumárum, sečteno a potrženo, šedesát bodů by si mohl připsat ten závodník, který by se ani jednou neminul.

     Závod trojčlenných týmů je sice o jednotlivcích, ale rozhodující jsou sečtené dosažené výsledky všech členů družstva. Nejlepší alchymii složení trojice namíchalo a z možných 180 terčů nejvíce sestřelilo 159 družstvo s název DUPAVR, což je zkratka za začátečních příjmení Ladislav Dufka (53 terčů), Jaroslava Pavezky (56) a Jaroslava Vrbovského (50). Pavezka navíc vyšperkoval svůj výkon dvacítkou na loveckém kole, jako jediný spolu s Jiřím Valou z družstva Bystřice. Mimochodem plný počet mimo tyto dva nastříleli dále jen v kombinované střelbě vysoká věž se zajícem henčlovský Vladimír Kratochvíl a Martin Vaculík.

 

zleva Vrbovský, Dufek, Pavezka

 

     Až z Bystřice nad Pernštejnem si přijeli na střední Moravu pro druhé místo Jiří Vala (57 terčů by ho v jednotlivcích zařadilo na první místo), s Michalem Bělíkem (53) a Josefem Vrbasem (47). Na bednu ještě vyskočily pro bronz Zlaté Hory ve složení Jiří Valoušek (53), Drahomír Navrátil (52) a Rostislav Juřík (51).

     Lonští lídři z Vysočiny Pacal, Vranka a Sobotka senior přijeli letos v omlazeném týmu. Pacala nahradil Sobotka junior a v konečném pořadí to znamenalo sešup na páté místo. Ještě si pro pořádek připomeňme bramborovou medaili. Čtvrté místo patří Hanákům - Kalandr, Kubíček, Olšanský senior.

      Kompletní výsledková listina střeleb - klikni.

      Fotogalerie ze střeleb - klikni

     A jak hodnotili soutěž vítězové? „Z počátku mi dělali ti světle zelení holubi problémy,“ začal svoje hodnocení připomínkou k barvě terčů nejstarší z vítězné trojice Pavezka a dále už pokračoval v příjemnějším tónu „ale jinak je to tu zorganizované výborně. Každý ví, jaký je jeho úkol, nikde se nic nezdržuje a zázemí je velmi pěkné. Co se týče mé osobní spokojenosti, tak to jsem rád, že i v mých pětašedesáti se dá střílet na této úrovni“.

     V podobném duchu se rozpovídal i Ladislav Dufek, rovněž chválící organizaci a průběh závodu a i on se připomněl, že má sice o pět let méně než jeho starší kolega, ale že je rád za to jak se trefuje. Pro Dufka nejsou trofeje z Troubek vzácností. V letech 2005 a 2006 byl členem vítězných trojčlenných týmů a v roce 2014 dokonce vyhrál prestižnější závody jednotlivců O troubecký pohár. To jeho dva kolegové se do dnešního dne nemohli chlubit zapsáním do historických tabulek troubeckých střeleb. Po dnešku to už neplatí.

      „Já jsem rád, že jsem střílel s klukama, a že mě podrželi. Samozřejmě mám radost z prvního místa, kdo by se neradoval z vítězství v tak náročném závodě,“ vyjádřil svůj názor i nejmladší z trojice Vrbovský.

     Spokojenost s průběhem a organizací závodu vyjádřili i ostatní střelci. Každé družstvo si odneslo cenu. Vítěz si zpravidla vybírá pozvánku pro tři střelce ne jeden z troubeckých honů na drobnou zvěř na konci roku a ani ten letošní nebyl vyjímečný.

     Neopomeňme skutečnost, že střelby nejsou jen doménou mužů, ale i ta křehčí polovina populace si nachází cestu k tomuto sportu. Mezi muži se neztratily Berušky ve složení Anna Vitková a Marie Olšanská s dcerou Evou.

    Při závěrečném nástupu s předáváním cen předseda spolku Svozil poděkoval zúčastněným kanonýrům za to, že k nám nacházejí cestu, že se k nám do Troubek vracejí. Kvitoval, že zájem veřejnosti o tento druh sportu je čím dál větší, o čemž svědčí zvýšená návštěvnost. Neopomenul poděkovat svým kolegům z řad pořadatelů, rozhodčích a samozřejmě kuchařkám, když jejich dobroty v myslivecké kuchyni mizely jak pára nad hrncem. Poděkování směrovalo ke sponzorům a příznivcům.

     Střelby trojčlenných družstev jsou minulostí. Sláva vítězům, čest poraženým. Nyní si už zaškrtněte v kalendáři poslední sobotu v srpnu. To je na pořadu závod jednotlivců O troubecký pohár, jubilejní XX. ročník. Tak tedy 27. srpna od 9 hodin na střelnici Vlažná v Troubkách.

 

Luděk Judas